Познан

Познан (Полша) – подробна информация за града със снимки. Основните забележителности на Познан са с описания, водачи и карта.

Познан (Познан)

Познан – град в Полша, разположен на река Варта на запад страни, административният център на Великополско воеводство. Това е така град с богата история, множество исторически паметници култура, древна архитектура, която ще се хареса на мнозина туристи.

  1. история
  2. забележителности
  3. Пазаруване и пазаруване
  4. настаняване
  5. музеи
  6. Пътеводител в Познан

панорама  на историческия център Панорамаисторически център

история

Първото споменаване на селището датира от 10-ти век. Още през 13 век в Познан е построена крепост с кралски замък – най-старият резиденция на полските крале. Повечето от 19 век градът е бил столица на Великото херцогство Познан, което е част от Прусия (Германия). През 1919 г. Познан се завръща в Полша. По време на Втората световна война градът е силно разрушен от бомбардировките. Англо-американски самолети. Освободен е от съветските войски Февруари 1945.

Изглед към Познан Изглед на Познан

Сега Познан е голям търговски, индустриален и образователен център на Полша. Също така е важен исторически и административен център на историческия регион Wielkopolska. Историческият център на Познан е признат за исторически паметник.

Историческият център на Познан Исторически център Познан

Включва Стария град, както и района на север от улицата. Кралица Ядвига и ул. Стоки, южно от ул. Север, между железопътна линия и река Варта, както и южната част на Тумски Island.

Пазаруване и пазаруване

Основни търговски център ове в Познан за пазаруване и пазаруване:

  • ФАБРИКА Аутлет – ул. Dębiecka 1, Luboń
  • Avenida Познан – ul. Stanisława Matyi 2
  • Galeria MM – ul. SW. Marcin 24
  • Познан Плаза – ул. Drużbickiego 2 (Winiary)

Полски ресторанти

Ако искате да опитате националната полска кухня Препоръчваме следните ресторанти:

  • Ratuszova – Стари Rynek 55
  • Na Winklu – dródka 1, 61-125 Познан
  • Cucina 88 – Wyspiańskiego 26A, 60-751 Познан
  • Мост на лозата – Ostrówek 6, 61-122 Познан
  • Pierogarnia – Wszystkich więtych 6, 61-869 Познан

Интересни музеи в Познан

За любителите на музеи и исторически изложби в Познан също има какво да правя. Градът има повече от дузина различни музеи и изложби. Ето и най-интересните:

  • Muzeum Narodowe, Galeria Malarstwa i Rzeźby – Ал. Marcinkowskiego 9, 61-745 Познан
  • Muzeum Archeologiczne (Pałac Górków) – ul. Wodna 27, 61-781 Познан
  • Rogalowe Muzeum Poznania – Стари Ринек 41/2, 61-772 Познан
  • Muzeum Historii Miasta Poznania, Oddział Muzeum Narodowego – Ratusz, Стари Rynek 1, 61-768 Познан
  • Muzeum Archidiecezjalne – Akademia Lubrańskiego – ul. Lubrańskiego 1, Ostrów Tumski, 61-108 Познан
  • Podziemia Katedry Poznańskiej – Острув Тумски, 61-109 Poznań

настаняване

В Познан има голям брой хотели с различна цена. категории, можете също да наемете апартамент. Ето защо, проблеми с избора не трябва да има място за престой. Цени за хотели в Познан:

Забележителности на Познан

Основните забележителности на Познан: остров Тумски, пазар площад, кралски замък и древни църкви.

Тумски остров Тумски остров

Тумски остров в Познан (Остров Тумски) – исторически част от града. Островът от една страна е отделен r. Варта, а от друга – Tsybina. Островът е свързан с левия бряг с моста на Болеслав Храбър, с вдясно – мост на Mieszka. Архитектурният ансамбъл на острова е включен списък на паметниците на Полша.

Катедралата на светите Петър и Павел в Познан (Базилика archikatedralna ęwiętych Apostołów Piotra i Pawła) – катедрала Катедралата, основана през 10 век, е най-старата в страната. Да бъдеш първи Катедралата в Полша, той получи като светец покровител апостол Петър.

Катедралата на светиите Петър и Павел Катедралата Св. Петър и Пол

Първата сграда на катедралата е изработена в предромански стил дълга около 48 метра. Църквата в тази форма продължи 70 години и е възстановен в романски стил. Готическите характеристики на катедралата са получени след голямо преструктуриране на 14-15 векове. През първата половина на 17 век, след пожара, катедралата е възстановена бароков стил. Следващия път катедралата сериозно пострада от пожар 1772 и е възстановен в неокласически стил. През 1945 година сградата на катедралата е почти разрушена. Катедралата беше решена възстановяване в стария готически стил на базата на руините средновековна сграда. Реставрацията на катедралата завършва през 1956 година година.

Църквата на Светия кръст Светата църква Крос

Църквата на Светия Кръст (Kościół więtego Krzyża) – Неоготическа църква на евангелската църква, построена в края на 19 век по проект Bernarda Belowa.

Старият пазар в Познан Старият пазар в Познан

Старият пазар (Стари Ринек) – Старият площад в историческия център на Познан. Площадът е основан в средата на 13 век век. В центъра на пазара е кметството. Бях тук редове, пейки, магазини за хляб и месо. Е третата най-големият пазар в Полша и един от най-големите в Европа. Той изпълнява функцията на пазара днес.

Кметство Кметство

Кметството (Ratusz w Poznaniu) е възрожденска сграда. Първата сграда на кметството е построена през 1300 г. в готически стил. Кметството е разширено през 15 век. В началото на 16 век е добавена кула. В края на 18-ти век кметството отново е възстановено и е придобило модерно нещо като. По време на битките за Познан през 1945 г. кметството страда много. След войната е възстановена.

Имперски замък имперски ключалката

Имперски замък в Познан (Замек Чесарски) – резиденция на последния германски император и цар Прусия Вилхелм II. Построена през 1910 година. Замъкът е издигнат във форма неправилен многоъгълник в неоромански стил. Намира се в южната част на града. Основната сграда се състои от две крила – Западна, която е най-голямата и е предназначена за жилищно настаняване, както и източна, в която има помещения за срещи и приеми. На първия етаж се намираха апартаментите на императорската двойка. и параклис. Имперският замък е голяма сграда, състояща се от 585 души помещения с обща площ 25,127 кв.м.

Кралски замък Кралски замък

Кралски дворец в Познан (Zamek Królewski) – кралска резиденция, най-старата оцеляла в Полша. замък е издигнат от крал Премисъл II, тогава е бил многократно възстановен. Замъкът е бил частично разрушен по време на Северната война. и падна в упадък. Възстановен в края на XVIII век. Унищожени отново през 1945 г. Възстановен и възстановен през 1958-59 и 2010-2013 години.

Видео от Познан

Пътеводител в Познан – маршрути и забележителности

Карта с маршрута през най-старата част на града (сърце Средновековен град) – Кралски път, Стар град и пазар Площад, остров Тумски. Тук са най-интересните Забележителности в Познан.

Пътеводител в Познан – маршрути и забележителности

Карта с маршрута през най-старата част на града (сърце Средновековен град) – Кралски път, Стар град и пазар Площад, остров Тумски. Тук са най-интересните Забележителности в Познан.

Карти и ръководства

Познан Карта – Забележителности Познан Карта – Исторически центр

Познан на картата на Полша

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: