Традиционен Видински панаир
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северозападен
  • Област: Видин
  • Община: Видин
  • Селище: гр. Видин
  • GPS: N 43.995439 E 22.886303
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 1892
  • Ориентировачна надморска височина: 20 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: В околните улици
 
 

Традиционният Видински панаир води началото си от 1892 г.
От самото си начало „най-сеирджийският” пàнаир (произнася се с ударение на първата буква „а”) е много голям по площ и по участници, и привлича не само жители на град Видин, но много видинлии, живеещи в други градове, които считали за доброволно задължение да посетят града по това време в края на август и първите дни на септември.
Първоначално пàнаирът се е провеждал в полето по пътя за село Видбол (Дунавци) в ляво на излизане от града (зад сегашният КАТ, Видин). По това време водите на река Дунав спадали ниско и мястото било удобно предвид голямата освободена площ и нуждата от водопой на животните.
Но една година водата не се оттегля и мястото на пàнаира се премества в сегашния парк „Нора Пизанти”.
Заради пàнаира и интереса към него, през 1937 г. общинските съветници въвеждат облекчения при преминаването на границата от сърби и румънци, а превозната такса за пароходите и железницата е намалена със 70% по време на пàнаира.

С времето хората, срещащи се на пàнаира, традиционно и с усмивка започнали да се питат не на колко години са станали, а на колко пàнаира са станали. Много хора свързвали пàнаира със свои битови събития: кой се е родил, кой е отишъл войник, кой се е оженил преди или след пàнаира и др. Заради самия пàнаир много хора си поръчвали нови обувки или дори костюм.
След 1992 г. Традиционният Видински панаир е прекъснат, но е възстановен отново през 2007 г.

От 2013 г. Традиционният Видински панаир се провежда в близост до крепост „Баба Вида” на територията на бившето военно поделение. В първите дни на панаира се провежда и Средновековен фестивал БъдинЪ.
Както всяка година, видинчани и гостите на града имат възможността да видят представената на панаира продукция на майстори-занаятчии, производители и търговци на множество фирми и предприятия от цяла България и близките съседи от Сърбия и Румъния.
На множеството бирарии, посетителите могат да се освежат с топли кебапчета и студена бира (разбира се и с всякакви други вкусотии и питиета).
(Не само) за децата традиционно са предвидени различни атракции, въртележки и люлки, както и сладолед, захарен памук, локуми, захарни петлета и ядки. Разбира се и неизменните фургонни стрелбища за въздушна пушка или пистолет, стрелящи с оловни сачми.
За развлекателната програма на панаира са предвидени концертни участия на популярни изпълнители от България и Сърбия. Началото на концертите е от 21.00 часа на сцената на панаира.
Работното време на Традиционният Видински панаир е от 9:00 сутринта до 3:00 след полунощ.

 
  • Интернет: Не
 

Календар

Начална дата на събитието: 30.08.2024
Крайна дата на събитието: 06.09.2024
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2639
Регистрирани потребители: 365